gradi1

Luna Pădurii

Începe un nou proiect desfăşurat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare şi Direcția Silvică Satu Mare.
Luna Pădurii, eveniment ecologic marcat în fiecare an în perioada 15.03.-15.04, este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a tinerilor şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor. În anul 2014 se desfăşoară o nouă campanie de plantare de puieți pe fostele amplasamente ale depozitelor de deșeuri din mediul rural de pe raza județului Satu Mare care au fost închise în 2009.
Comisiile mixte ormate din reprezentanţii Ocoalelor Silvice arondate comunelor și ai primăriilor implicate au stabilit pentru plantare suprafaţa propice, speciile și numărul de puieți necesari. Astfel s-a identificat o suprafață de 20,96 ha aptă pentru plantare, pentru care necesarul de 209,6 mii buc. puieți este asigurat de Consiliul Județean Satu Mare.
În momentul de față Direcția Silvică Satu Mare prin Ocoalele Silvice aferente, pregătește puieții pentru a fi achiziționați de cele 21 de primării (Târșolț, Ardud, Dorolț, Porumbești, Câmin, Căpleni, Căuaș, Foieni, Hodod, Ghenci, Rădulești, Gelu, Terebești, Tiream, Moftin, Supur, Urziceni, Călinești Oaș, Gherța, Hașmeu, Porumbești, Turț, Turulung, Livada) care se implică în campanie.
Startul campaniei va avea loc în cadrul acțiunii de plantare din data de 17.03.2014, în localitatea Oar în fața Casei de tip familial ”Ștefania” la care vor participa alături de reprezentanții organizatorilor și copiii de la Casa de tip familial ”Ștefania”. Prin plantarea celor 15 mesteceni și prin amenajarea celor 16 butuci din lemn se va realiza o primă oază de verdeață și liniște pentru copiii din Oar.
Campania de plantare va continua până la sfârșitul lunii aprilie după un calendar bine stabilit, în funcție de preluarea puieților de la ocoalele silvice, de către reprezentanții primăriilor participante la campania de plantare 2014. La aceste acțiuni vor participa reprezentanți ai primăriilor implicate împreună cu instituţiile de învăţământ de pe raza localităţilor respective îndrumaţi de un reprezentant al ocolui silvic care va asigura suportul tehnic pentru a se realiza o plantare de calitate şi durabilă. Cu această ocazie elevii vor fi informaţi despre modalităţi de îngrijire a copacilor şi a spaţiilor verzi beneficiind astfel de ore de educaţie ecologică în aer liber şi vor cunoaşte beneficiile unui mediu curat .

Vă informăm că în perioada imediat următoare vor avea loc următoarele acțiuni de plantare :
1. Oar 17.03.2014, ora 10
2. Dorolț 18.03.2014, ora 10
3. Moftin 24.03.2014, ora 10

gradi1