Ştiri recente

turistic
gradi1

Evreii contribuie la multiculturalitatea sătmăreană

evrei1În data de 06,03,2014 la Muzeul Judeţean Satu Mare a avut loc prezentarea unui program de anvergură privind o valorificare multiculturală și plurivalorică, pluralism axiologic, a fundamentelor civilizatorii evreiești. Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale reprezentat prin Felician Pop, sprijinit de Consiliul Județean Satu Mare Adrian Ștef, președinte. Scopul evenimentului a fost evaluarea însemnătății culturale a bibliotecii ,,Stauer” (antropologie, medicină, psihologie, teorie socială (istorie, istoria artei, istoria literaturii ) – Kereskenyi; Interculturalitate – Cservenyak, Riedl; Tematizarea aspectelor speciale (Bălu, Ciubotă, Czira, Danku, Rist, Veres Istvan)
Judeţul Satu Mare este un judeţ deosebit şi datorită multiculturalității etniilor pe care le întâlnim pe teritoriul său: români, maghiari, şvabi şi din păcate din ce în ce mai puţini evrei.
Evreii au convieţuit în bună înțelegere alături de români şi alte naţionalităţi în spaţiul geografic sătmărean. Evreii sătmăreni au constituit pâna la Holocaust una din cele mai mari comunităţi mozaice din spaţiul intracarpatic. Satu Mare, pe vremea aceea, reprezenta spaţiul fostului comitat austro-ungar, care se întindea până la Mátészalka şi Csenger Ungaria, la vest şi Gutâi la est, cuprinzând aşadar şi Baia Mare, Şomcuta, Seini. Comerţul în perioada antebelică era reprezentat cel mai bine de evrei. Evreii au contribui şi la dezvoltarea industrială, la ridicarea economică a judeţului în general. În profesiile intelectuale, evreii au fost în primele rânduri, majoritatea medicilor, avocaţilor, inginerilor erau evrei.
Din Satu Mare au plecat şase trenuri încărcate cu câte 3.300 persoane spre Auschwitz în zilele de 19,22,26,29,30 mai respectiv 1 iunie cu un număr total de 18.863 de deportaţi. Cele şase trenuri au plecat pe drumul fără de întoarcere ce s-a oprit în lagărele morţii de la Birkenau şi Auschwitz. Pagini negre în istoria omenirii şi a judeţului nostru. Astăzi evreii sătmăreni supravietuiţori vitregiei vremurilor, trăiesc într-o redusă numeric dar foarte activă comunitate avându-l ca preşedinte pe juristul Decsei Nicolae. Istoria lor veche şi zbuciumată, prezența lor de odinioară poate fi regăsită în zidurile sinagogii de pe strada
Decebal şi ale caselor în care trăiau cele mai cunoscute familii de evrei din judeţ.
Judeţul astăzi a rămas cu o moştenire deosebit de preţioasă pe care trebuie să o arătăm lumii întregi şi să ne mândrim cu oamenii din aceste locuri, cu peisajele deosebite, obiceiurile şi tradiţiile unice în lume.
evrei

gradi1