gradi1

Eugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene

Afis Barbul 19Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează miercuri, 19 martie, cu începere de la orele 14.00, în Sala multimedia, vernisajul expoziției foto-documentare dedicată lui Eugen Pavel Barbul, bibliolog născut pe plaiuri sătmărene.
Organizată de către bibliotecarii din cadrul Secției Colecții speciale și Fond de patrimoniu, expoziția va fi însoțită de prezentarea celor mai importante momente din biografia lui Eugen Pavel Barbul dar și lucrări de o deosebită însemnătate pentru studiul bibliologiei.
„Prin intermediul acestor activități dorim să aducem în atenția opiniei publice oameni de valoare și activitatea lor, adevărate modele și puncte de reper pentru generațiile care i-au urmat”, a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare.
Eugen Pavel Barbul s-a născut la Lipău, în 23 ianuarie 1875. A studiat între anii 1897-1900 la Facultatea de Litere şi Filosofie din Budapesta, obţinând doctoratul în litere şi filosofie la data de 15 martie 1900.
Din 1901 a îndeplinit funcţia de bibliotecar al Universităţii din Budapesta. În această funcţie a avansat până la rangul de prim-bibliotecar.
Va căuta neîncetat să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi studiile, astfel că a frecventat și cursurile facultăţii de Drept şi Ştiinţe Politice din Budapesta.
În 1920 a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj Napoca, fiind primul român care îndeplinește această funcţie.
Dintre lucrările publicate amintim:
Az avasvidéki nyelvjárás (Graiul – Dialectul român din Ţara Oaşului);
Catalogul Revistelor Bibliotecii Universităţii din Budapesta;
Capitole din istoria literaturii române;
Istoriografia română până la 1820 (A román történetirás 1820-ig);
Biblioteca Universităţii Regele Ferdinand I din Cluj;
Costume româneşti din veacul al XVII-lea;
Mihai Viteazu. Chipuri şi documente;

gradi1