gradi1

Viticultorii sătmăreni se unesc pentru brandul “Dealurile Sătmarului”

Sedinta Viticultori - Dealurile Satmarului (1)Producătorii de vinuri din judeţ s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Prefecturii şi ai Direcţiei Agricole pentru a discuta despre proiectul “Dealurile Sătmarului”. Vinul produs în judeţul Satu Mare va apărea în curând sub indicaţia geografică Dealurile Sătmarului. În acest scop, Consiliul Judeţean Satu Mare a făcut demersurile necesare atât pe plan local cât şi la Ministerul Agriculturii.La întâlnirea de ieri au fost discutate toate variantele posibile în acest sens.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că obţinerea indicaţiei geografice Dealurile Sătmarului va normaliza situaţia. “Este un demers important. Faptul că indicaţia geografică pentru noi nu era sub denumirea Dealurile Sătmarului nu era normal. La fel cum nu este normal să legăm de Crişana producţia de vin din judeţul Satu Mare”, a declarat preşedintele Adrian Ştef.
Vicepreşedintele Mircea Govor a lăudat eforturile viticultorilor sătmăreni. “Suntem probabil printre primele judeţe din ţară care au avut o iniţiativă atât de explozivă şi atât de mare în producţia de vin. Nu cred că prea multe judeţe au accesat atâtea fonduri pentru viticultură. Vă felicit şi vreau să vă asigur că din 1 ianuarie 2014, după ce Direcţia Agricolă va intra în subordinea noastră, a Consiliului Judeţean, veţi avea parte de tot sprijinul nostru”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor.
Prefectul Eugeniu Avram a apreciat faptul că producătorii de vin au ales să se asocieze pentru a face primul pas din cadrul proiectului. Următorul pas va consta în obţinerea denumirii de origine controlată a vinurilor produse în judeţul Satu Mare. În felul acesta, fiecare producător va putea să-şi comercializeze vinul sub indicaţia geografică Dealurile Sătmarului şi cu menţionarea zonei în care a fost produs acesta. În judeţul Satu Mare există peste 1.000 hectare cultivate cu viţă de vie. Conducerea Consiliului Judeţean va solicita obţinerea denumirii de podgorie pentru aceste suprafeţe.
Sedinta Viticultori - Dealurile Satmarului

gradi1