gradi1

Șapte instituții trec la Consiliului Județean

consferinta BixadJoi, 21 noiembrie în Sala mică de ședințe a Palatului Administrativ s-a desfășurat o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat varianta finală a asumării răspunderii pentru descentralizare, după aprobarea amendamentelor înaintate de Consiliul Județean.
La conferință au participat președintele CJ, Adrian Ștef și vicepreședinții Mircea Govor și Rudolf Riedl.
Adrian Ștef a anunțat că după asumarea Legii descentralizării șapte instituții vor trece în subordinea CJ. Cele șapte instituții sunt:
Direcția Agricolă cu toate proprietățiile, punctele de lucru și cu sediul în care își desfășoară la ora actuală activitatea, de pe strada Lăcrămioarei. CJ a înaintat un amendament prin care s-a cerut și vechiul sediu al acestei instituții aflat pe strada 1 Decembrie unde în prezent își desfășoară activitatea Camera Agricolă, instituție subordonată CJ. Acest imobil este administrat de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Din această clădire s-au primit 109 metri pătrați.
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură Satu Mare, ce deține o suprafață de teren de 779 hectare care a intrat în proprietatea CJ cu tot cu amenajările piscicole de la Moftin, Micula, Lazuri și Livada.
Direcția pentru Cultură a trecut de asemenea în administrarea CJ ca și instituție, aceasta neavând un sediu propriu își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ.
Palatul Copiilor din Satu Mare și Cluburile Elevilor din Carei, Tășnad și Negrești-Oaș au trecut de asemenea în subordinea CJ.
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare cu sediul de pe strada Mircea cel Bătrân. CJ, în urma amendamentului, a primit de asemenea și terenul pe care se află sediul instituției. Adrian Ștef a declarat că s-a demarat un demers pentru a primi custodia zonelor protejate prin situl Natura 2000. Dânsul a spus că după trecerea APM în subordinea CJ vor exista specialiști și astfel dacă se primește custodia acestor zone se va face protejarea faunei și florei dar și dezvoltarea lor. Președintele CJ a mai spus că, chiar dacă aceste zone sunt protejate, ele nu trebuie condamnate la subdezvoltare. Mircea Govor a declarat că Consiliul Județean nu va cere bani pentru înmormântarea credincioșilor în cimitire aflate pe aceste zone.
Direcția de Sănătate Publică Satu Mare, cu sediul pe strada Avram Iancu și toate imobilele și laboratoarele aferente au intrat de asemenea în subordinea CJ.
Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, cu sediul instituției și cu taberele aflate în localitățile Livada, Tarna Mare și Vrăticel trec, de asemenea, la CJ. În amendament s-a cerut și s-a primit și Hotelul Sport, aflat la oră actuală în paragină. Președintele Ștef a mai spus că va face o investigație pentru a clarifica toate abuzurile făcute în administrarea acestui hotel de vechii proprietari. Dânsul a spus că s-au cerut și taberele din municipiu și motelul dar acestea nu s-au primit pentru că Ministerul Tineretului și Sportului va înființa o structură regională, pe 3-4 județe și astfel au păstrat în administrare taberele din municipiu.
Pentru posturile de conducere ale instituțiilor intrate în subordinea CJ se vor organiza concursuri. Finanțarea acestor instituții se va face tot de la bugetul de stat ca și până acum dar încă nu se cunosc sumele alocate și metoda de virare a banilor, aceste detalii urmând să fie clarificate pe parcurs.
Adrian Ștef a spus că “celelalte guverne au discutat subiectul descentralizării dar nu au avut curaj să și-o asume, însă Guvernul Ponta și-a asumat această descentralizare și a dus-o la bun sfârșit. Chiar se dorește ca decizia să fie adusă mai aproape de cetățean.”
Dânsul crede că odată cu trecerea acestor instituții în subordinea CJ toate procedurile se vor simplifica și demersurile făcute de cetățeni vor fi mai ușor de aprobat, deciziile luându-se acum la nivel local. Președintele consiliului a mai spus că CJ vrea să facă instituțiile din subordine mai prietenoase iar acestea să fie în folosul cetățenilor.
Întrebați ce alte instituții și-ar mai fi dorit în subordine Mircea Govor a spus că ar fi vrut Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, iar Adrian Ștef a precizat că ar fi dorit și taberele din municipiu pentru a putea face investiții dar acestea vor rămâne în continuare în administrarea Ministerului Tienretului și Sportului, decizia fiind luată la nivel național.

gradi1