gradi1

Ziua Armatei, cu ministrul Apărării în județul Satu Mare

Manifestari 25 Octombrie Carei (8)La data de 25 octombrie se aniversează în fiecare an Ziua Armatei Române. Evenimentul a fost celebrat la Carei în prezența oficialităților sătmărene dar și a ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușă. Au mai fost prezenți în fața Monumentului Ostașului Român, batalioane militare dar și numeroși copii.
Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au început prin intonarea imnului național. A urmat apoi oficierea serviciului religios. Acesta a fost realizat de un sobor de 9 preoți conduși de către episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. După acest moment au avut loc discursurile autorităţilor dar şi a celor implicaţi direct în cel de-al doilea Război Mondial.
„Se cuvine ca tuturor eroilor neamului și veteranilor de război care au îndurat gloanțele, care au înfruntat gerul, bombardamentele și alte urgii ale războiului să le aducem un pios omagiu și să le transmitem recunoștință veșnică, noi și generațiile următoare”, a declarat președintele Asociației Veteranilor de Război „Dr. Vasile Lucaciu” filiala Satu Mare, Nicolae Codreanu.
Prefectul Eugeniu Avram a vorbit despre legătura strânsă dintre armată și poporul român dar și despre necesitatea ca actuala generație să acorde respectul cuvenit celor care și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru reîntregirea națională.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa a subliniat în cuvântarea sa faptul ca 80% dintre români au încredere în armata română dar și că armata țării este apreciată în Europa și în lume.
„Astăzi, când România a devenit o armată modernă, un stat membru al NATO, când armata noastră este apreciată pe toate meridianele lumii, este cazul să-i felicităm și să le spunem La mulți ani. Spre deosebire de ceilalți slujbași ai statului, militari români atunci când depun jurământul față de țară, jură să respecte constituția și jură să respecte legile țării chiar cu preţul vieții. Acesta este un lucru deosebit,” a declarat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușă.
După rostirea discursurilor s-au depus coroane și jerbe de flori în cinstea eroilor țării. Au adus un omagiu în acest fel, Ministerul Apărării Naționale, Prefectura județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Carei, reprezentanții MAI Satu Mare, SRI Satu Mare, Asociația Veteranilor de Război, reprezentanții principalelor partide și uniuni politice, dar și alții. Ceremonia s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare.
În municipiul Satu Mare au avut loc ceremonii în cinstea acestei zile la Cimitirul Eroilor și la Monumentul Ostașului Român.
Armata Română este sărbătorită pentru că la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Orașul Carei din județul Satu Mare a fost ultima brazdă de pământ eliberată. Depuneri de coroane au fost şi la Negreşti Oaş unde a participat de asemenea şi ministrul.
Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (7)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (6)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (5)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (4)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (2)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (1)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (6)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (5)

Manifestari 25 Octombrie Satu Mare (3)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (4)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (3)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (2)

Manifestari 25 Octombrie Negresti Oas (1)

Manifestari 25 Octombrie Carei (12)

Manifestari 25 Octombrie Carei (11)

Manifestari 25 Octombrie Carei (10)

Manifestari 25 Octombrie Carei (9)

Manifestari 25 Octombrie Carei (1)

Manifestari 25 Octombrie Carei (2)

Manifestari 25 Octombrie Carei (3)

Manifestari 25 Octombrie Carei (4)

Manifestari 25 Octombrie Carei (5)

Manifestari 25 Octombrie Carei (6)

Manifestari 25 Octombrie Carei (7)

gradi1