gradi1

Sătmărenii, invitaţi să contribuie la albumul foto al judeţului

AlbumDupă 25 de ani de la apariţia ultimului album fotografic al judeţului Satu Mare, acum se pregăteşte publicarea unei noi ediţii, la care sătmărenii sunt aşteptaţi să contribuie cu fotografii realizate de ei înşişi.
Proiectul a fost prezentat joi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Rudolf Riedl, împreună cu directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, şi directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop.
Potrivit declaraţiilor lui Adrian Ştef, noul album fotografic va completa monografia judeţului, aflată în curs de realizare, şi va fi pus atât la dispoziţia sătmărenilor, cât şi a oaspeţilor care ne vizitează, inclusiv sub formă de cadou de protocol.
Rudolf Riedl este de părere că realizarea unui asemenea album este oportună, măcar şi prin prisma faptului că în acest fel, comparându-l cu cel publicat în că în Epoca Ceauşescu, ne vom putea da seama cu toţii ce schimbări s-au produs în judeţ în ultimul sfert de secol.
Muzeul Judeţean va contribui la realizarea albumului cu o colecţie proprie de fotografii vechi realizate în ultimul secol în judeţul Satu Mare, dar proiectul este deschis în faţa tuturor sătmărenilor care au surprins vreodată cu aparatele proprii imagini ce pot fi considerate reprezentative pentru judeţ, fie că e vorba de peisaje, portrete, clădiri sau momente surprinse în activităţi cotidiene, culturale sau sportive.
Organizatorii lansează un concurs în acest sens, iar cei interesaţi sunt aşteptaţi să depună până în data de 24 octombrie, la Muzeul de Artă din Piaţa Libertăţii, un număr maxim de câte zece fotografii printate.
Acestea vor intra într-o fază de preselecţie, iar în baza deciziei unui juriu format de artişti fotografi, cele mai reuşite instantanee vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii organizate în 25 octombrie.
Apoi, acelaşi juriu va selecta fotografiile care vor fi incluse în albumul judeţului, iar expoziţia finală cu acestea va fi organizată de Ziua Naţională, în 1 decembrie, când vor fi premiaţi realizatorii lor, în cadru festiv.

gradi1