gradi1

Se extinde Centrul de Zi pentru Seniori, la Tăşnad

Delegatie Germania CARITAS Tasnad (29)În cadrul unui parteneriat între Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Tăşnad, filiala din Tăşnad a Organizaţiei Caritas Catolica Oradea şi Fundaţia Kolping din Lahnstein – Germania, până anul viitor se va dubla capacitatea de cazare a Centrului de Zi pentru Seniori din Tăşnad, extinzându-se şi modernizându-se clădirea care adăposteşte această instituţie.
Anunţul a fost făcut marţi, chiar de Ziua Internaţională a Vârstnicilor, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, preşedintele şi vicepreşedintele Fundaţiei Kolping, Bernd Grunwald, respectiv Norbert Schmiedl, directorul filialei tăşnădene a Caritas Catolica, Tiberiu Czier, şi directoarea Centrului de Zi pentru Seniori, Sejk Monika.
Clădirea şi terenurile aferente necesare funcţionării Centrului de Zi au fost puse la dispoziţia partenerilor de către Consiliul Judeţean Satu Mare şi Consiliul Local Tăşnad, germanii vor investi 145.000 de euro pentru lucrările de extindere şi modernizare, iar Consiliul Judeţean va suporta parţial costurile utilităţilor şi va plăti salariile celor doi asistenţi care vor asigura serviciul de permanenţă.
Colaborarea germanilor din Lahnstein cu autorităţile şi societatea civilă din România a început încă din anii ’70, iar în 2010 au renovat o grădiniţă la Tăşnad, pentru patru grupe de copii. Apoi au amenajat, împreună cu Organizaţia Caritas Catolica, un centru de zi pentru 15 vârstnici, dar încă din momentul deschiderii şi-au dat seama că locurile sunt insuficiente în raport cu numărul de cereri.
La sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean le-a pus la dispoziţie, în folosinţă gratuită pe 49 de ani, o anexă a centrului de zi deja existent, iar acum, după ce au adunat suma necesară, încep lucrările de extindere şi modernizare, care, potrivit estimărilor, se vor finaliza până în vara anului viitor. Prin acest parteneriat, capacitatea Centrului de Zi pentru Seniori de la Tăşnad se va dubla, iar asistaţii de acolo vor beneficia de servicii la standarde europene.

gradi1