gradi1

Frescă descoperită la Carei

sala-festiva-maniu-Pictura murală stă ascunsă sub mai multe straturi de zugrăveală în Sala Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu şi aşteaptă să fie readusă la lumină.
O frescă cu valoare deosebită a fost descoperită întâmplător în Sala Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu.Sub vopseaua scorojită,apar detalii ale unei picturi murale ce pare să dateze din perioada construcţiei imobilului.
Am profitat de prezenţa in oraş a lui Alexandru Gavrilaş, directorul Muzeului Judeţean Bistriţa,pentru a-i arăta Sala Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu,aflată în stare avansată de degradare,şi a încerca să aflăm cum poate fi adusă la starea ei iniţială.Acesta a fost insoţit de Radu Ardelean,director adj. la Muzeul Judeţean Satu Mare.
Directorul liceului,prof.Adrian Micovschi a oferit detalii celor doi restauratori referitoare la istoricul clădirii şi al sălii festive, amintind şi despre încercările sale de a atrage fonduri pentru această renovare.
Specialistul bistriţean, un expert restaurator,a declarat că laboratorul de restaurare de la MuzeulJudeţean Satu Mare ar putea face o expertiză a picturii murale descoperite şi astfel s-ar putea obţine date despre istoria acesteia,despre tehnica de execuţie, interventiile anterioare de restaurare,întocmindu-se apoi o strategie de restaurare cât mai fidelă cu originalul.
“Pictura poate fi scoasă la lumină doar parţial pentru că în unele locuri degradarea este mult prea avansată. Nu vă pot spun exact perioada în care a fost realizată.Ar trebui montată o schelă pentru a obţine date mai exacte. În acelasi timp ar trebui identificată o sursă de finanţare pentru o lucrare de asemenea anvergură, poate un proiect european” a afirmat Alexandru Gavrilaş.
lucrări de renovare s-au efectuat între 1842 şi 1849, după cutremerele care au zguduit Careiul între 1829 şi 1835. Între 1905 şi 1907 clădirea a fost renovată din nou. De-a lungul timpului, clădirea a fost sediu de Prefectură, Careiul fiind centrul comitatului Satu Mare, şi apoi centru de plasă Sălaj, iar din 1930 funcţionează ca şcoală.
Niciuna dintre administraţiile locale de după 1990 nu a fost interesată în restaurarea acestei săli cu valoare istorică.
Alături de fostul liceu Vasile Lucaciu,acum şcoală gimnazială,Sala Festivă din cadrul Colegiului Tehnic Iuliu Maniu este pusă la coada listei de priorităţi a actualei conduceri a municipiului Carei, în ce priveşte restaurarea şi conservarea clădirilor de patrimoniu local.

gradi1