gradi1

Consiliul Judeţean a retras „taxa pe botoşei” de la spital

taxaDupă ce săptămâna trecută Tribunalul Satu Mare a suspendat aplicarea Hotărârii Consiliului Judeţean prin care se încasa aşa-numita „taxă pe botoşei” la Spitalul Judeţean, aleşii sătmărenilor au votat, în şedinţa de luni, anularea acestei taxe.
Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, au explicat că au propus anularea definitivă a taxei pentru a nu mai alimenta tensiunile sociale pe această temă şi pentru a nu mai da posibilitatea unora „să-şi facă permanent campanie electorală” .
Adrian Ştef a precizat că îşi menţine opinia în legătură cu utilitatea taxei şi şi-a susţinut punctul de vedere cu date statistice despre reducerea infecţiilor intraspitaliceşti şi creşterea gradului de igienă de când a fost introdusă taxa respectivă, de aceea va căuta alte soluţii de finanţare pentru a asigura în continuare botoşeii tuturor vizitatorilor care intră în Spitalul Judeţean.
O posibilă sursă de finanţare ar putea fi chiriile pe care le va percepe Consiliului Judeţean de la firmele care vor deschide o farmacie şi cabinete de analize de specialitate în Policlinica Veche, proaspăt reabilitată, ce va fi deschisă în următoarele luni.
La parterul clădirii, firmele care vor participa la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean vor avea la dispoziţie 11 spaţii în care vor trebui să instaleze aparatură modernă, precum computer tomograf, RMN sau aparate pentru colonoscopie şi măsurarea densităţii osoase, tehnică ce lipseşte în prezent din dotarea Spitalului Judeţean. Mircea Govor a lăsat să se înţeleagă că firmele vor plăti chirii mult mai consistente decât la ambulatoriul ce a funcţionat până acum în clădirea Spitalului Judeţean.
Tot în şedinţa de luni, consilierii judeţeni au aprobat şi contractarea unui credit de la CEC Bank pentru a se putea finanţa lucrările aferente unor proiecte transfrontaliere, valoarea acestora urmând să fie decontată ulterior de Uniunea Europeană. Cele mai importante proiecte care vor fi finanţate din acest credit sunt cele de amenajare a drumurilor de legătură între Sanislău – Omboly şi Bercu – Garbolc, dar şi a pistei de biciclete între Turulung şi Magosliget din Ungaria.

gradi1