gradi1

Sfinţirea noii aripi a clădirii Seminarului Romano-Catolic Josephus Calasantius

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (136)Ieri, 19 septembrie 2013, a avut loc inaugurarea şi sfinţirea noii aripi a clădirii Seminarului Romano-Catolic Josephus Calasantius. La eveniment au participat oaspeţi din Ungaria şi oficialităţi judeţene şi locale.
Cu ocazia finalizării lucrărilor de la noile clădiri ale Seminarului romano-catolic din Carei, a fost prezentă o delegatie din Ungaria din care au făcut parte Semlyén Zsolt, vice-prim ministrul Ungariei, Soltész Miklós – secretar de stat al Ungariei şi Szászfalvi Laszló inspector general. Aceștia au fost primiti de primarul Kovacs, de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, de parlamentari sătmăreni UDMR cu care au făcut o scurtă deplasare la câteva obiective din oraş.
În deschiderea ceremoniei a evoluat Corul cadrelor didactice iar apoi Preasfinţia Sa episcopul Eugen Schönberger de Satu Mare a adresat câteva cuvinte asistentei.”Cu dragoste salut toti oaspetii de departe si de aici. Vă multumesc că sunteti azi aici Dumnezeu să binecuvânteze uniunea frăţeacă!
Despre povestea construirii acestui corp de clădire ce cuprinde o bibliotecă cu terasă de recreere,o sală de sport si 6 clase de studiu au vorbit directorii scolii, Kocsis Aliz si Mircea Dohan.
Kovács Jenő, primarul Municipiului Carei şi-a început discursul cu un citat din poezia poetului Reményik Sándor: “Nu lăsaţi biserica, biserica şi şcoala!” ,continuând “Cea mai veche şcoală din oras are acum sală de sport, bibliotecă,clase noi. Mulţumim lui Dumnezeu că in viforul istoriei am rămas aceeasi si ne putem continua traditiile si limba maternă. Multumim ‘’anyaorszag”, ai cărei reprezentanţi sunt aici de faţă, că tocmai la Carei au decis să ofere cel mai mare ajutor pentru maghiarii din afara ţării, mai ales că aici avem nevoie de sprijin pentru păstrarea limbii noastre materne şi continuarea traditiilor. Acum putem să ne manifestăm fără frică, putem să fim uniti nu numai in suflet şi cu ajutorul Ungariei putem face lucruri deosebite. Doresc elevilor de la aceasta institutie să vă bucurati de conditiile de care aveti parte, să invăţati să fiti viitori buni primari, buni maghiari,cetăţeni dar in primul rând oameni.”
La eveniment au mai ţinut discursuri Szőcs Domokos-director general din partea Ministerului Educaţiei, Mariana Roman-inspector general şcolar, şi Adrian Ştef-preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Acesta a afirmat că destinul unui copil e hotărât încă de la naştere dar e important şi mediul în care creşte copilul, instituţia de învăţământ aleasă pentru desăvârşirea educaţiei,colectivul de cadre didactice a acesteia, Profesorii nu sunt doar persoane care transmit cunoştinte ci şi educă.Una din componentele importante ale educaţieii o constituie şi religia. La noi in judeţ, în lumea noastră, educaţia religioasă s-a bucurat de o mare atenţie, ceea ce dovedeşte relaţiile bune dintre autorităţi si biserici ceea ce duce la existenta unei societăţi puternice. Dumnezeu să binecuvanteze judetul Satu Mare!
După un scurt program artistic,festivităţile au luat sfârşit cu sfinţirea clădirii de episcopul Schönberger Jenő şi cu tăierea panglicii de culoare papală de la intrarea noii clădiri de către episcop, primarul Kovács Jenő, vice-prim ministrul Ungariei Semlyén Zsolt, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, directorul general din partea Ministerului Educaţiei-Szőcs Domokos, inspectorul general Mariana Roman, Soltész Miklós – secretar de stat al Ungariei şi Szászfalvi Laszló inspector general.
Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (1)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (10)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (92)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (118)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (158)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (164)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (165)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (171)

Episcopia Romano Catolica  inaugurare cladire Liceului Teoretic (176)

gradi1