gradi1

Radu Doroș campion european la șah

poza-Doros-Radu-2013-700x409Medalie de aur și titlul de campion european la șah juniori, 18 ani, pentru tănărul sătmărean Radu Doroș. Prestigiosul titlu a fost cucerit de Radu Doroș la Budva, în Muntenegru acolo unde competiția se află în plină derulare. Titlul de campion european a fost câștigat la șah dezlegări, o probă inedită a șahului.

Legitimat la LPS Satu Mare și pregătit de maestrul internațional Cătălin Ardelean, Radu Doroș a realizat punctajul maxim într-o probă în care s-a luptat cu 25 de concurenți.
În prealabil, Radu a concurat la alte două probe, la șah rapid unde s-a clasat pe locul 10 și la șah blitz, probă pe care a încheiat-o pe locul 19.
Dar elevul lui Cătălin Ardelean nu este la prima medalie cucerită la o comopetiție de o asemenea importanță. Astfel, el cucerit medalia de argint, cu echipa României, la Campionatul European sub 18 ani (2010, Pardubice-Cehia), medalia de bronz, tot cu echipa României, la Campionatul European sub 18 ani (2011, Iași). Deasemenea, a ocupat locul 4 la individul, sub 14 ani, la Campionatul European (Italia, 2009) și a ocupat un excelent loc 5 la Campionatul Mondial individual (16 ani, Brazilia, 2011)
La competiția de la Budva mai participă un sătmărean, Alex Geiger, debutant la o asemenea competiție. El a ocupat locul 14 la șah rapid și locul 16 la șah dezlegări, la categoria 14 ani.
Cei doi sătmăreni intră de azi în proba de foc, cea de șah practic, acolo unde vor avea o concurență puternică, 125 de șahiști la grupa lui Geiger, respectiv 81 la grupa de vârstă a lui Radu Doroș.

gradi1