gradi1

Istoricul Francisc Pall comemorat la Carei

francisc-pall-bustIeri, la Biserica Sf.Andrei din Carei a fost comemorat marele istoric medievist, un nume de referinţă pe plan European, în acest domeniu, Francisc Pall, de la a cărui moarte s-au scurs 21 de ani. Evenimentul a avut loc în faţa bustului istoricului, amplasat în curtea bisericii.
Au fost prezenţi elevi ai clasei a opta de la Şcoala Ginmazială nr.3 Carei, însoţiţi de profesorul Mihaela Cornoc, Victor Micle de la Asociaţia Unirea 2009, Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi sport, Corina Nuna, directorul Bibliotecii Municipale Carei şi membrii ai celor două instituţii.
Pr. Radu Filip, vicar foraneu a oficiat un serviciu religios, după care a fost depusă o jerbă de flori din partea Directiei de Cultură.
Bogdan Georgescu a rostit câteva cuvinte, oferind detalii despre personalitatea ilustrului istoric careiean, afirmând că în semn de preţuire pentru întrega sa activitate, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj a dat numele său unei săli de curs.
Elevii au aflat date biografice despre Francisc Pall de la Adrian Stefănuţi, referent în cadrul Directiei de Cultură.
În data de 19 noiembrie 2011, la Carei au avut loc manifestări ample dedicate aniversării Centenarului naşterii marelui istoric careiean Francisc Pall, prilej cu care au fost prezenţi oaspeţi de seamă.
La simpozionul ce a avut loc in incinta Bisericii Sf. Andrei au participat PreaSfinţitul dr. Virgil Bercea, Episcop de Oradea, acad. Ioan Aurel POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi Directorul Centrului de Studii Transilvane, conf. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de istorie din cadrul UBB Cluj, Conf. univ. dr. IONUŢ COSTEA, prof.univ. dr. George CIPĂIANU de la UBB Cluj, profesor universitar Blaga Mihoc.
Cu acest prilej,prof.Ioan Ciarnău a editat lucrarea ”100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”,carte dedicată tuturor careienilor ,care aduce noi date despre ultima parte a vieţii acestuia.
Administraţia locală a conferit Post Mortem istoricului Francisc Pall, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Carei, distincţie preluată de conf. dr. Ovidiu Ghitta.Tot atunci a fost dezvelit bustul amplasat în curtea din spatele bisericii Sf. Andrei, sfintit de către protopopi Vasile Goje şi Radu Filip, alături de preoţii ortodocşi Călin Buzura şi Dorel Silaghi.
O placă comemorativă a fost amplasată pe casa natală de pe strada Albinelor.
La 24 noiembrie 1911, la Carei, a văzut lumina zilei Francisc Pall, avându-i ca părinţi pe Gheorghe Pall şi Maria Fărcaş, ţărani înstăriţi de confesiune greco-catolică. “Sunt de religie greco-catolică şi de origine românească, în ciuda numelui meu” afirma mulţi ani mai târziu însuşi Francisc Pall, făcând referire la scrierea numelui său. Scrierea numelui său cu altă ortografie se datorează acţiunii de maghiarizare a etnicilor români, politică promovată de regimul austro-ungar mai ales după apariţia în 1907 a Legii lui Apponyi.
Şi-a început studiile la Şcoala primară confesională greco-catolică Carei, urmând apoi cursurile Liceului Vasile Lucaciu Carei, unde şi-a luat bacalaureatul în 1929. În perioada 1929-1933 este student al Universităţii Regele Ferdinand din Cluj, la secţia istorie. În paralel cu studiile este şi secretar şi bibliotecar al Institutului de Istorie Universală dar şi preparator pe lângă magistrul său, profesorul Constantin Marinescu. Obţine licenţa cu magna cum laudae.
A frecventat apoi, ca membru al Scolii Române din Paris, École de Chartes (1937-1938), tot în capitala Frantei, după pomenitul sejur formativ de la Roma, ca bursier la Accademia di Romania. A urmat o altă specializare la Berlin,pentru ca în ţară să parcurgă, cu oarecare obstacole, întreg cursus honorum al carierei academico-universitare, de la secretar-bibliotecar la Institutul de Istorie Universală si apoi asistent (1936-1944), până la conferenţiar (1944-1964) şi profesor (după 1964), în cadrul universităţii clujene. Manualul său de Istoria Evului Mediu din clasa a IX-a a fost cel mai bun manual de istorie. Urmele materiale ale lui Francisc Pall se păstrează la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj. Acesta a lăsat in urmă 56 de lucrări în opt limbi.

gradi1