gradi1

Festivalul Moţilor de Câmpie de la Marna la prima ediţie

Marna 8Duminica Naşterii Sfintei Fecioare Maria a avut o semnificație aparte pentru sătenii din Marna Nouă, comuna Sanislău. În această zi a avut loc prima ediție a Festivalului Moților de câmpie, manifestare ce se dorește a deveni un tradițional festival județean. Fete şi băieţi din sat,în frumoase costume populare,au prins în piept participanţilor ecusoane care să le rămână apoi ca amintire pentru orele petrecute la Marna.
Au fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene dintre care îi amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef,consilierii judeţeni Rodica Maxi şi Pinter Iozsef,primarul de la Sanislău,Kardosi Zsolt,viceprimarul Răzvan Roşca,directorul Muzeului Judetean Liviu Marta,directorul Centrului de Creaţie,Felician Pop,consilierii municipali careieni Ilie Ciută.Ionuţ Oneţ,Adrian Bucureştean,Dan Bontea,Marius Ruşu şi Păuşan Bujor, preşedintele Consiliului Național al Societății Culturale „Avram Iancu,Victor Bercea ,preşedintele de onoare- Ioan Bâtea şi vicepreşedintele Mircea Dobra, lect. univ. dr. Ioan Cârja de la UBB Cluj,oficiali din Mărişel,jud Cluj.
Primirea moţilor
Evenimentul a debutat cu primirea moților din Mărișel județul Cluj, satul de unde au venit primii coloniști moți în 1924.Mândrii şi făloşi în frumoasele lor costume tradiţionale,localnicii din Mărişel au adus sărbătorii moţeşti de la Marna un farmec aparte,fiind pilde vii pentru cei care doresc să cunoască tradiţiile şi datinile strămoşeşti româneşti din Munţii Apuseni.O adevărată paradă a portului popular autentic a putut fi urmărită la Marna în ziua de duminică 15 septembrie 2013.

Tunicele au dat semnalul de începere a manifestării

Tulnicele au dat semnalul începerii manifestării de duminică. Un sobor de preoţi veniţi din satele moteşti din câmpie au susţinut un serviciu religios şi un parastas de pomenire a eroilor ardeleni, Avram Iancu şi Pelaghia Roşu, a căror busturi în bronz au fost sfinţite cu acest prilej.
Au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeului Județean Satu Mare,Primăriei Mărișel, Primăriei Sanislău, Asociației refugiaților, filiala Satu Mare-Carei, Filiala „Pelaghia Roșu” din Mărișel a Asociației Culturale „Avram Iancu”, Consiliului Național al Asociației Culturale „Avram Iancu”.
Cuvinte izvorâte din suflet
Ioan Pocşa, consilier în Consiliul Local Sanislău, a mulțumit asistenței numeroase,peste asteptări,pentru prezență ,adaugând,:”Astăzi este o sărbătoare, sărbătoarea moților din câmpie. Sunt mândru să văd lalolaltă moții de la câmpie, din Marna, Scărișoara, Ianculești, Gelu, cu moții de la munte, de la Mărișel.”
Consilierul judetean Rodica Maxi,a adresat urări de bun venit moţilor din Mărişel dar şi un “La mulţi ani!, dragi mărneni. Sunt emoționată să fiu aici,într-un sat românesc la ceas de sărbătoare. Mă simt extraordinar să fiu alături de cei din Mărișel de unde se trage si Pelaghia Roşu,o femeie care a demostrat că si noi,femeile suntem capabile de fapte mari.”
În discursul său,Victor Bercea, preşedintele Consiliului Național al Societății Culturale „Avram Iancu”, și-a dezvăluit bucuria de a se afla în mijlocul moților de câmpie și a prezentat personalitatea lui Avram Iancu. Alături de acesta s-au aflat Mircea Dobra vicepreședintele Asociației Avram Iancu și procurorul Ioan Bâtea, președintele de onoare al asociatiei.
Un discurs ce a încadrat în contextul istoric în care s-a făcut colonizarea moților pe aceste meleaguri a suținut lect. univ. dr. Ioan Cârja, specialist în Istoria modernă a României, Istorie ecleziastică și Arhivistică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
Discursul directorului Muzeului Județean, Liviu Marta, a transmis un emoționant mesaj de suflet asemănând Muzeul sătesc inaugurat cu acest prilej cu buletinul de identitate al satului, așa cum spunea N. Bălcescu, ”. I-a felicitat apoi pe organizatori, în special pe etnograful Răzvan Roșu, despre care a spus: „El a inițiat, el i-a convins pe săteni să doneze obiectele de muzeu și el ne-a convins și pe noi să-i sprijinim.”
Profesorul Ioan Purcel, fost primar al comunei Mărișel, a spus celor prezenți că „mi-am pus căciula pe cap să o pot scoate acum în faţa dumneavoastră pentru ceea ce ați făcut în satul Marna.”
Momentul festiv de la busturile celor doi eroi ardeleni, Avram Iancu și Pelaghia Roșu, donate de sătenii din Mărișel, s-a încheiat cu un scurt moment artistic, de folclor autentic moțesc, sub conducerea muzicală a celui care a fost sufletul evenimentului de la Marna, etnograful Răzvan Roșu.
Pentru o clipă,am revăzut momentele de odinioară,când locuitorii satelor incingeau hora satului la ceas de sărbătoare,localnici şi oaspeţi deopotrivă,formând un arc peste veacuri,ducând mai departe tradiţiile lăsate din străbuni.
Festivitățile Sărbătorii moților din câmpie, prima ediție, au continuat cu inaugurarea Muzeului satului Marna.
Pe scena Căminului Cultural din sat, Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a adresat câteva cuvinte celor de faţă: „Mă bucur că la celelalte festivaluri tradiționale pe care le avem în județ, mă refer la Sâmbra Oilor, Oțeloaia și festivalul de la Bogdand, se alătură Festivalul Moților de câmpie de la Marna. Sunt legat sufletește prin familia mea de Sanislău, deci și de Marna. Am fost acuzat în ultimele zile că mi-am luat cetățenia maghiară. Vreau să vă spun că deși mama mea este de etnie maghiară și sunt vorbitor de limbă maghiară, eu sunt român ortodox și așa voi rămâne cât trăiesc. Suntem un judet multicultural şi această multiculturalitate a județului ne face mai puternici. Prin aceste festivaluri tradiționale punem o piatră de hotar peste tot unde acestea se desfășoară. Vă promit că de anul viitor acest festival se va afla în calendarul cultural al Consiliului Județean. Dumnezeu să binecuvânteze Marna, Sanislău și județul Satu Mare.”
Premii pentru oameni minunaţi
Au fost apoi premiaţi de Ioan Bâtea, președintele de onoare al Asociației Culturale „Avram Iancu”, Primăria Sanislău prin primarul Kardosi Zsolt (care a sprijinit desfăşurarea în bune conditii a sărbătorii moţeşti), consilierul Ioan Pocșa, etnologul Răzvan Roșu, decanii de vârstă ai satului Marna Nouă, Mihai Roșu, Maria Purcel, Floare Ghic și doi soți a căror căsnicie este cea mai longevivă în sat, Nicolae și Silvia Ghic (63 de ani de căsnicie), și grupul folcloric din Mărișel.
Sărbătoarea moților de câmpie a continuat cu momente de folclor autentic moţesc, muzică ușoară,dans popular și modern, susținute de Grupul folcloric Mărișana din Mărișel, județul Cluj, Grupurile folclorice moțești din Ianculești, Gelu,Horea, Scărișoara și Marna, conduse de Răzvan Roșu, Octavian But și Lavinia, Grupul folcloric șvăbesc din Petrești și artiști ai Centrului Cultural Carei.
Sufletul evenimentelor de la Marna, etnograful Răzvan Roșu, a ţinut să amintească:
„Ideea dezvelirii acestor busturi și a muzeului sătesc este mai veche, dar anul trecut am găsit sprijin la consilierul Ioan Pocșa care și-a luat angajamentul să mă sprijine. Inițial am dorit să realizăm cele două busturi. Am adăugat programul moțesc și expoziția etnografică. Dorința mea este să transformăm festivalul, aflat la prima ediție într-unul tradițional, să devină ceea ce este Sâmbra oilor pentru oșeni, dar cu un control etnografic sever pentru că, de obicei, la aceste festivaluri se întâmplă lucruri care nu-și au locul acolo. În realizarea muzeului,tot satul a donat câte ceva, majoritatea obiectelor fiind lucruri autentice păstrate în familie de la venirile succesive. Pe viitor sper într-o implicare mai mare a sătenilor. În ceea ce privește motivația pe care am avut-o pot spune că , dar trebuie să păstrăm ce avem pentru ca să se știe. Așa am conceput și muzeul ca fiecare să se recunoască în el.”
La buna desfăşurare a evenimentelor au contribuit şi fii ai satului care nu au uitat de unde au plecat si care acum fac cinste localităţii.Familia profesor Maria şi Ioan Mărneanu au trudit pentru amenajarea micului părculeţ din jurul celor două busturi iar antrenorul Ioan Mărneanu,un adevărat crescător de campioni la atletism, a organizat chiar competiţii sportive pe parcursul zilei de duminică.Un cros şi un meci de fotbal între echipele satelor Marna şi Ianculeşti s-au desfăşurat pe terenul de sport şi pe uliţele satului,frumos împodobite.
Manifestările au fost patronate de către Primăria și Consiliul Local Sanislău, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

gradi1