gradi1

Sambra Oilor 2013

sabra-oilor-231

Ediţia din acest an a Sâmbrei Oilor a fost una deosebit de reuşită , lume multă, folclor de calitate şi oaspeţi la cel mai înalt nivel. Preşedintele Traian Băsescu a fost un oaspete surpriză, dar la manifestare au mai participat şi alte înalte oficialităţi, foştii ministri Ovidiu Silaghi, Ioan Mircea Paşcu şi Vasile Blaga.
Cu toate ca invitațiile au fost trimise la timp, în mod oficial, tuturor reprezentanților conducerii țării, nimeni nu se aștepta ca tocmai președintele să apară pe dealul din Huta Certeze aproape pe nepusă masă, chiar și oficialitățile locale și județene fiind anunțate doar în ultima clipă.
Traian Băsescu a acceptat invitația președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, cu care s-a așezat la masă în cortul ridicat de una dintre firmele prezente la eveniment și, între o îmbucătură de mici și o înghițitură de pălincă, a discutat mai în glumă mai în serios cu oamenii din jur despre luptele politice, dar și despre subvențiile guvernamentale sau ale UE în domeniul agriculturii.
Șeful statului a avut cuvinte de laudă la adresa oșenilor și în ceea ce privește spiritul lor de muncă, observând că aceștia “trăiesc bine” exclusiv din muncă și oriunde ar pleca să lucreze se întorc mereu acasă, iar “când oșenii merg în pământ, merg cu țara lor după ei”.
Sâmbra, promovare ideală pentru Ţara Oaşului
Preşedintele Adrian Ştef a declarat că Sâmbra Oilor este cea mai frumoasă serbare câmpenească din ţară şi că cu toţii avem obligaţia de a o păstra tradiţiile şi obiceiurile oşenilor.
“Vrem să îmbogăţim patrimoniul european cu bagajul nostru de tradiţii populare. Aici, în Ţara Oaşului, datinile şi obiceiurile sunt absolut impresionante. Contribuţia noastră la fondul cultural european comun este una dintre cele mai inspirate căi de a ne face cunoscută şi înţeleasă identitatea. Avem pentru Ţara Oaşului mai multe proiecte privind dezvoltarea zonei. Autostrada Oaşului av intra în curând în reabilitare, vom finaliza staţiunea de schi de la Luna Şes, vrem ca Ţara Oaşului să devină o atracţie turistică cu adevărat. Sâmbra Oilor este parte a acestui proiect, este cea mai bună ocazie de a prezenta tradiţiile acestei zone, este o ocazie ca oşenii să arte lumii întregi că sunt cuceritori în simplitatea şi sinceritatea cu care îşi slujesc măiestria”, a spus Adrian Ştef.
Folclor de calitate
Dincolo de toată această vânzoleală politică, nu trebuie să uităm că Sâmbra Oilor înseamnă, de fapt, ritualul măsurișului laptelui, apoi cel al sfințirii oilor care urcă la începutul verii la pășunile din munți, spectacolul oferit de ansamblurile folclorice din toată Țara Oașului, dar și iezii care zburdă în jurul stânei de pe dealul din Huta Certeze, spre bucuria copiilor de la oraș.
Deschiderea a fost făcută ca în fiecare an, de ansamblurile folclorice ,,Ţara Oaşului” din Bixad, ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş, ,,Măgura” din Târşolţ, care au simulate pe scenă măsurișul laptelui.
Conform programului oficial, pe scenă au urcat Ansamblul folcloric ,,Ţara Oaşului” din Bixad, Ansamblul folcloric ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş şi Maria Tripon, Ansamblu folcloric ,,Izvoraşul” al Casei de Cultură din Buziaş, Ansamblul folcloric ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, Petrică Mureşan împreună cu ,,Horile Sătmarului”, Ansamblul folcloric ,,Măgura” din Târşolţ, Ansamblul folcloric ,,Cununiţa” Satu Mare, Ansamblul folcloric ,,Cununa Oaşului”, Petre şi Petrică Zele, Vlad Doroş şi orchestra ,,Românaşul”, Ansamblul folcloric ,,Oşencuţa” din Călineşti, Ansamblul folcloric ,,Ceatăra” din Carei şi Ana Holdiş Pop, Ansamblul folcloric din Tarna Mare, Nicu Pop şi dansatorii din Vama, Ansamblu folcloric din Racşa, Mihai Papariga, solist de muzică ucraineană, Ansamblul folcloric din Turţ, Ansamblul folcloric ,,Codruleţul” din Homoroade, Ansamblul folcloric din Batarci, Ansamblul folcloric ,,Ciobănaşul” din Drăguşeni.

gradi1