gradi1
judetsm_page8_image1

Tasnad- orasul de pe coline

Descoperirile arheologice validate de marturii istorice demonstreaza vechimea si continuitatea vietuirii umane pe actuala vatra a Tasnadului, din neolitic pana in zilele noastre. Localitatea a primit statutul de oras in anul 1968, iar in prezent are o populatie de 10 mii de locuitori. Orașul Tășnad se află în partea de sud-vest a județului, la o distanță de 60 km de la reședința județului, și 25 km de la Carei. Calea ferată Zalău – Satu Mare trece pe aici. Prima atestare documentară a localității datează din 1246. Matei Corvin este cel care îi dă permisiunea episcopului Transilvaniei să ridice o cetate de lemn sau de piatră pe moșia episcopală numită Tășnad. În secolele XVI-XVII orașul este distrus de mai multe ori de turci și tătari, iar populația supraviețuitoare a fost decimată de epidemii. Reducerea numărului de locuitori a fost unul dintre motivele pentru care în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost colonizați șvabi romano-catolici atât din localitățile înconjurătoare, cât și dinafara granițelor. Cel mai important monument al orașului este Biserica Reformată care s-a păstrat relativ intactă. Biserica Reformata TasnadConstrucția a fost finanțată de László Geréb de Vingart, episcop de Alba Iulia și rudă cu regele Matei Corvin. Biserica a devenit protestantă în secolul al XVI-lea. În 1660 turcii au ars biserica, masacrând credincioșii refugiați în interior. După incendiul din 1691, enoriașii au construit o biserică din lemn, care a funcționat până 1770, când a avut loc restaurarea edificiului medieval. Romano – catolicii șiau construit și ei o altă biserică în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Alte lăcașuri de cult sunt: Biserica Greco-Catolică, ridicată în 1996 și Catedrala Ortodoxă construită între 1998 și 2000.
În spatele Bisericii Reformate se află Conacul Cserey Fischer în cadrul căruia funcționează astăzi Muzeul Orășenesc Tășnad ce cuprinde 4 săli expoziționale, grupate pe două secții: arheologie și istorie locală; etnografie. Reorganizat în anul 1995, muzeul prezintă elemente specifice culturii materiale și spirituale din zona Tășnadului, mărturii ale evoluției istorice, predominând aspectele creativității de tip tradițional. Muzeul se face remarcat indeosebi datorită existenței unor ateliere meșteșugărești complexe. În acest sens, sălile expoziționale sunt structurate pe ideea prezentării principalelor ocupații și meșteșuguri practicate în zonă, aducând astfel în fața privitorului înțelepciunea și îndemânarea arhaică, simțul formelor și culorilor, ingeniozitatea și măiestria meșterului țăran. Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă orașului Tășnad și cuprinde vestigii ale epocilor: neolitic, bronzului, perioada dacilor liberi. Diverse obiecte și documente din Epoca Feudală și Epoca Modernă întregesc colecția de istorie. Regiunea etnografică a Tășnadului este parte componentă a Zonei „Codru”, având pe lângă particularitățile proprii și elemente etnoculturale specifice Sătmarului și Sălajului. Expoziția de etnografie pune în evidență principalele aspecte ale culturii materiale și spirituale specifice Tășnadului. În circuitul expozițional este inclusă și o sală de expoziții temporare, care reprezintă un cadru optim de prezentare a celor mai semnificative aspecte din istoria și cultura orașului și a județului. Muzeul Orasenesc TasnadExpoziția de etnografie cuprinde o gamă variată de obiecte din ceramică de uz gospodăresc și ceramică decorativă, produse în centrele de olărit din Tășnad, Vama, Băița, Cehu Silvaniei, unelte agricole tradiționale, unelte folosite în atelierele meșteșugărești, specializate în prelucrarea lemnului, a fierului și a pieilor. Dispunând de mijloace tehnice rudimentare, cu materiile prime avute la îndemână, industria casnică textilă din zona Tășnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust și rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse (ștergare, așternuturi de pat, fețe de masă, fețe de pernă, costume populare tradiționale), prin gama largă de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecția de textile a muzeului este purtătoarea unor creații artistice deosebit de valoroase și originale.
Un alt obiectiv important al orasului Tasnad il reprezinta Statiunea Tasnad. Stațiunea turistică Tăşnad, aflată la 2 km distanță de centrul oraşului, este cunoscută atât în țară cât și în străinătate datorită apelor sale termale, dar şi a spațiilor de cazare şi a dotărilor moderne de care beneficiază. Ștrandul termal Tășnad dispune de 3 bazine cu apă termală în aer liber (2 mari și unul de copii) și o piscină cu apă rece, precum și de garderobe cu cabine amenajate pentru masaje recuperatorii și reflexoterapie. Apa are o temperatură la suprafaţă de 72°C fiind o apă termominerală clorosodică, bromoiodurată, care potrivit recomandărilor Institutului de Medicină Fizică și Balneoclimatologie Bucureşti este indicată în tratarea următoarelor afecţiuni: stări preartrozice, reumatism degenerativ, abarticular, sechele post traumatice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, ginecopatii. Stațiunea Tăşnad îşi aşteaptă turiştii toată perioada anului cu un număr mare de pensiuni şi hoteluri care oferă cazare în condiții optime. Pe lângă pensiuni și hoteluri stațiunea dispune și de un loc de camping.

Statiunea Tasnad piscina

Picture 1 of 4

gradi1